Renault Group koploper in vermindering van energieverbruik

Body

5 september 2022 | Persbericht

  • Renault Group heeft het energieverbruik van zijn industriële en tertiaire vestigingen in Frankrijk met bijna 10% verlaagd tussen 2021 en het eerste semester van 2022.
  • Renault Group versnelt zijn energiebesparingsplan en mikt op een daling van het globale verbruik met 12% eind 2022 en 14% in 2023.
  • Doel is om tegen 2025 het energieverbruik per geproduceerd voertuig met 40% te verlagen ten opzichte van 2021.

De eerste resultaten van Renault Group met betrekking tot zijn energie-efficiëntieplan dat sinds een jaar wordt geïmplementeerd, zijn positief: het energieverbruik in zijn Franse vestigingen werd al met bijna 10% verlaagd (waarvan 13% voor gas). Zo wordt tegemoet gekomen aan de noodzaak om het energieverbruik in Frankrijk collectief te verminderen. Deze daling met 10% vertegenwoordigt ongeveer het jaarlijkse verbruik van een fabriek.

 Dankzij de uitrol van een reeks maatregelen en de implementatie van een specifieke organisatie versnelt Renault Group zijn inspanningen om het energieverbruik in zijn Franse vestigingen in 2023 te verminderen met 14% (waarvan 17% voor gas).

Een “Task Force” om een ambitieus doel te bereiken:

Om deze dringende transformatie te versnellen, richtte Renault Group in juli zijn ‘Task Force Energy Crisis’ op. Een van de prioriteiten van dit speciale team is een daling van het verbruik per geproduceerd voertuig. Dit zou overeenkomen met een 40% lager energieverbruik per geproduceerd voertuig in minder dan 5 jaar. Deze nieuwe doelstelling bevestigt dat Renault Group een van ‘s werelds beste bedrijven in de autosector is op het vlak van energieprestaties.

Concrete acties in de vestigingen: 

De inspanningen op het vlak van energiebesparing kaderen in het energieprestatie- en decarbonisatieplan dat in 2021 werd gelanceerd. Het omvat 5 belangrijke hefbomen:  

  • Vermindering van het energieverbruik buiten productie: algemene uitschakeling (verwarming, productie van perslucht, verlichting) en een geoptimaliseerd beheer van het starten en stoppen van de installaties;
  • Optimalisering van de verwarming van de productie-, logistieke en tertiaire werkplaatsen tijdens productie;
  • Invoering van een dagelijkse monitoring van het verbruik per vestiging en een snelle respons in geval van overconsumptie;
  • Een investeringsplan van 2,2 miljoen euro in 2022 om de vestigingen in Frankrijk uit te rusten met geconnecteerde sensoren en meters om zo het energiebeheer en de uitrol van digitale ‘energietweelingen’ nog robuuster te maken via het partnerschap met Google Cloud;
  • Optimalisering van de tertiaire en industriële vastgoedvoetafdruk.
  • Ontdek de projecten ‘KAIROS’ (digitale sturing van de lakwerkplaatsen), ‘Adjust’Air’ (optimalisering van de ventilatiesystemen) en ‘SIEREN’ (beheer van het elektriciteitsverbruik) die werden geselecteerd na een hackathon in november 2021!

Naast zijn energieprestaties heeft Renault Group een zeer ambitieus plan gelanceerd om zijn industriële bedrijven koolstofvrij en energie-onafhankelijk te maken om in Frankrijk vanaf 2026 een mix van 50% hernieuwbare energie te bereiken en tegen 2030 100%. Zo wil Renault Group vanaf 2025 koolstofneutraal zijn voor de pool ElectriCity, vanaf 2030 voor de productievestigingen in Europa en in 2050 voor alle industriële vestigingen wereldwijd.

 

Bron: https://be.media.renaultgroup.com/renault-group-koploper-in-vermindering-van-energieverbruik/?lang=nld